Najaden i Nissan nedanför Halmstad slott, där fartyget legat sedan 1956. Foto: SVT

Hotfull stämning vid Najadens avsked

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla skolskeppet Najaden som under flera år varit en symbol för Halmstad ska lämna sin plats i Nissan nedanför det röda slottet. Hon har fått en ny ägare i Fredrikstad i Norge. Men ägarbytet och flytten har skapat upprorsstämning bland hundratals Halmstadbor som demonstrerade under fredagen.

Vid 12.30 var det dags för en överlämningsceremoni på kajen nedanför Halmstad slott. Kommunfullmäktiges ordförande Ann-Charlotte Westlund (M) skulle som brukligt överlämna handlingar om Najaden och Halmstads kommuns stadsvapen med diplom till de nya ägarna. Men när hon skulle tala dränktes hennes röst av tutor, visselpipor och en skrikande publik. Polisen fick gripa in för att lugna stämningen där upprörda Halmstadbor och de som kallar sig Najadens vänner med vassa tungor kritiserade kommunpolitikernas hantering av fartyget.

– De har skött det här mycket dåligt. Usch, vad jag tycker det är hemskt. Det känns som att mista ett barn, säger Halmstadbon Laila Taxén till SVT Hallandsnytt.

Val 2014: Västsverige

För SVT berättade Ann-Charlotte Westlund att hon inte tror att det var så många som hörde något av det hon sa och att det kändes som en hotfull stämning.

Bandidos ny logga för staden

Vid infarten till staden, på E6, finns skyltar som förklarar att man är i Halmstad. På dem finns den med staden starkt förknippade laxen och även Najaden, nedanför Halmstad slott.

Skeppet har blivit en symbol för staden, och kritiska röster ifrågasätter vad som nu ska förklara för turisterna att de hittat till Halmstad.

En man med visselpipa tog ton inför en grupp och sa att skyltarna in till Halmstad som bär Najadens bild nu antagligen kommer att peppras sönder av hagelgevär eller fyllas med färg från paintball-gevär. Frågan är vad som blir Halmstads nya logga, menar han, och svarar själv att det blir Bandidos logotyp. Därefter applåderade en grupp människor runt omkring honom.

Stort renoveringsbehov

I publiken hördes folk säga att det är dåligt skött och rent ut sagt en katastrof, men att det snart är val, och då försvinner de som beslutat om Najadens flytt.

Orsaken till att Najaden sålts är en långdragen historia om stora utgifter för underhåll. Den 23 oktober 2012 beslutade kommunfullmäktige i Halmstad att göra sig av med Najaden. Den ekonomiska belastningen för renovering och underhåll av skeppet bedömdes som alltför omfattande.

Drygt ett år efter beslutet, den 12 februari i år, antog ordföranden i Halmstad kommuns fastighetsnämnd ett bud från Seilskuteforeningen Øst i Viken. Najaden såldes för 300.000 kronor och kommer att flytta till Fredrikstad i Norge.

SD och MP satte sig emot

Kommunfullmäktiges ordförande Ann-Charlotte Westlund (M) förklarade att hon förstår att folk är upprörda, men att beslutet är fattat i politisk enighet, förutom Sverigedemokraterna och Miljöpartiet som satt sig emot.

– Jag förstår engagemanget, men samtidigt är det protester lite väl sent, säger kommunfullmäktiges ordförande Ann-Charlotte Westlund (M), till SVT Hallandsnytt.

Najaden kommer under fredag kväll eller lördagen att flyttas från platsen där hon legat sedan 1956. Och kanske flyttar även Laila Taxén.

– Båten är Halmstad, jag har inget mer i Halmstad att göra. Jag kommer att flytta, säger Laila Taxén upprört.

Bakgrundsfakta

Najaden sjösattes 1897 på örlogsvarvet i Karlskrona. Hon är världens minsta kompositbyggda fullriggare och byggdes som övningsfartyg för Skeppsgossekåren. Den 20 juli 1946 kom Najaden till Halmstad. Skolskeppet var en gåva från grosshandlare Bernhard Aronsson. De första åren låg Najaden förtöjd vid Österbro. När Slottsbron byggdes 1956 flyttades hon till kajen vid Slottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet