Att smuggla hundar har blivit en lönsam handel då privatpersoner i Sverige är villiga att betala dyrt, trots att hunden saknar stamtavla och rätt dokumentation.
Vid gränskontrollerna upptäcker man personfordon fyllda med hundvalpar. Tullverkets största smuggelärende i år var i Malmö där tre personer försökte smuggla in 26 hundvalpar i en minibuss.
– Valparna var undernärda, inträngda och hade inte fått gå på toaletten på mycket länge, säger Martin Petersson, biträdande chef på gränsskyddsenheten i Helsingborg.
Beslutar om avlivning
Hittills i år har 49 valpar fått avlivats i totalt fyra grova smuggelärenden. I Helsingborg försökte ett par från södra Halland föra in åtta valpar av rasen French bulldog i Sverige. De misstänks för grovt smuggelbrott men vill inte kommentera vad som hände då SVT Nyheter Halland ringde upp.
Hundarna tas i beslag vid tullen och Jordbruksverket tar beslut om avlivning.
– I de flesta fallen grips personerna som misstänks för brotten och då avlivas hundarna, säger Anna Lindgren, expert på hundsmuggling, veterinär och enhetschef på Jordbruksverket.
Jordbruksverket arbetar hårt med att informera och sätta stopp för hela näringskedjan. Det handlar om mycket pengar. Anna Lindgren jämför handeln med hundar med narkotikahandeln.
– Det är lika raffinerat och ofta en kombination men straffen för hundsmuggling är låga jämfört med straffen för narkotikabrott. Smugglingen av hundar blir därför en lönsam affär, säger Anna Lindgren.
Dödshot
Jordbruksverkets personal har märkt att deras jobb inte är populärt bland dem som handlar illegalt med hundar.
– Nej som med all annan brottslighet med stora pengar är det inte populärt om man stör verksamheten. Vi får ta emot mordhot, säger Anna Lindgren, stf enhetschef för försöksdjur och sällskapsdjur, Jordbruksverket.
Tips till köpare
Tullverkets Martin Petersson ber dem som köper hund att vara vaksamma om någonting verkar konstigt.
– I bland kan det verka för bra för att vara sant. Då ska man vara försiktig. Hundarna ska ha dokumentation från uppfödare, giltigt EU-pass för sällskapsdjur, ID-märkt och vaccination mot rabies, säger Martin Petersson, biträdande chef för gränsskyddsenheten i Helsingborg.