Foto: Arkiv

Hylte lägger minst pengar på elevhälsan

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för elevhälsa i de halländska kommunerna varierar. Men majoriteten ligger under riksgenomsnittet, visar färsk statistik från Skolverket.

Hylte lägger minst pengar per elev på elevhälsan i de kommunala grundskolorna av alla halländska kommuner. Riksgenomsnittet ligger på 3 220 kronor, en summa som Hylte kommun hamnar en bra bit under.

Endast 2 140 kronor läggs på varje elev i kommunen. Även Kungsbacka, Falkenberg och Varberg ligger under riksgenomsnittet. Mest pengar lägger Halmstad och Laholm där kostnaden i stort sett tangerar riksgenomsnittet.

Kostnaden varierar i hela landet

I landet varierar kostnaden för elevhälsa kraftigt. Från 9 300 kronor per elev i Sandviken till 1 600 kronor i Nordmaling. När den nya skolagen infördes 2011 har elevhälsans uppdrag förändrats på flera sätt.

– Många fler rektorer har börjat inse att elevhälsan är deras ansvar, vilket gör att det händer ganska mycket ute i landet just nu, säger Ingrid Hylander, psykolog och docent i pedagogik på Karolinska institutet, till Nyhetsbyrån Siren.

Det är nu lagstadgat att det ska finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator i elevhälsan, som omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Elevhälsan ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande.

– Rektorerna ser mer att det här är ett uppdrag som handlar om hela skolan, inte bara enskilda elever. Man ska skapa ett klimat som gör att eleverna mår bra helt enkelt. Det är bra för alla elever, och särskilt för de som har problem. Då gäller det att få med sig alla yrkeskategorier i det arbetet, och där missar man till exempel ofta psykologerna, som kanske bara anlitas vid behov, säger Ingrid Hylander.

Kostnad för elevhälsan per elev (Kommunal huvudman)

Hylte: 2 140 kronor

Kungsbacka: 2 860 kronor

Falkenberg: 2 960 kronor

Varberg: 3 160 kronor

Halmstad: 3 220 kronor

Laholm: 3 230 kronor

Riket: 3 220 kronor

I kostnadsstatistiken ingår kostnader för bland annat skolläkare, skolsjuksköterskor och skolkuratorer, däremot inte kostnader för exempelvis lokaler, elevassistenter, skolvärdar eller specialpedagogiska insatser.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.