Varbergs Bostad AB:s chefsförhandlare Catrin Lämpegård och Hyresgästföreningens förhandlare Lennart Johansson. Foto: Varbergs Bostads AB & Hyresgästföreningen

Hyresförhandlingarna i Varberg har kollapsat

Uppdaterad
Publicerad

Varbergs Bostads AB har avbrutit förhandlingarna om nya hyror för 2023. Hyresgästföreningen anser att det kommunala bostadsbolaget föreslagna hyreshöjningar på 6,6 procent från april 2023 är orimliga. 

 – Vi är besvikna på att Varbergs Bostad tycker att hyresgästerna ska ta hela smällen i det tuffa ekonomiska läge som är just nu. Det kan vi inte acceptera. Bolaget har en mycket god ekonomi, skriver Lennart Johansson, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande. 

Catrin Lämpegård, ekonomichef och chefsförhandlare på Varbergs Bostad,  menar att deras bud utgått från den överenskommelse som träffades mellan organisationerna Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta förra året och skulle utgå från faktiska kostnader.

 – Hyresgästföreningen kan inte erkänna den beräkningsgrunden och överenskommelsen. De har inte visat någon förhandlingsvilja, så det är bättre tredje part får avgöra, säger Catrin Lämpegård. 

Nu överlåter Varbergs Bostads AB, som har 5 500 lägenheter i sitt bestånd, åt Hyresmarknadskommittén (HMK) att besluta om årets hyror.

Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén (HMK) är ett partssammansatt organ bestående av representanter för de allmännyttiga bolagen, genom sin organisation Sveriges Allmännytta (SA), och representanter från Hyresgästföreningens Riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.