Hallands Konstmuseum räckte inte hela vägen

Uppdaterad
Publicerad

Runt 300 representanter från museer runt om i landet samlades i Halmstad under tisdagen för att utse Årets museum 2022. Hallands konstmuseum var ett av de nominerade, men räckte inte hela vägen.

Det är organisationerna Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) som varje år nominerar vilka museum som kan koras till landets främsta.

Nationalmuseum tog emot utmärkelsen Årets museum 2022 under museernas Vårmöte den 26 april i Halmstad.

Stockholm segrade

I år var de tre nominerade museerna Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk, Nationalmuseum i Stockholm och Hallands Konstmuseum i Halmstad.

Här tar Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum i Stockholm, emot vandringspokalen för Årets museum av kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S). Foto: Kristian Åkergren/SVT

Så löd juryns motivering:

”Med visionen att vara ett museum för alla visar Nationalmuseum hur museer kan göra skillnad genom att vidga samtalet om konst och kultur i samhället – ett arbete som når långt utanför museets väggar. Allt med ett lustfyllt tilltal som genomsyrar hela verksamheten. Därför tilldelas Nationalmuseum utmärkelsen Årets museum 2022.”

Utmärkelsen delades ut av kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.