En person står framför en tavla i ett ljust rum. Tavlan föreställer flera olika personer och har en en bakgrund med bland annat böcker och mätinstrument.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man lägger ett pussel”, säger museipedagog Inger Alebo. Starta klippet för att träffa en av de levande ättlingarna. Foto: Ella Persson

Inger letade Hjortbergs släktingar genom historien: ”En gåta”

Uppdaterad
Publicerad

När Inger för första gången såg tavlan av Gustaf Fredrik Hjortberg och hans fru med deras 15 barn väcktes frågor. Det ledde till ett detektivarbete för att hitta de levande ättlingarna till mannen från 1700-talet.

– Det är som en gåta som väntar på att lösas, säger Inger Alebo, museipedagog vid Hallands kulturhistoriska museum.

Inger Alebos intresse för Gustaf Hjortberg började redan 2009 då originaltavlan av hans familj var utlånad till Hallands kulturhistoriska museum. Hon bestämde sig för att gräva vidare i historien om Hjortberg.

– Det fanns en gängse uppfattning om att det inte fanns några barnbarn och att det tagit slut med den här släkten, säger Inger Alebo, museipedagog.

Men genom kyrkböcker och släktforskning hittade hon och kontaktade flera av ättlingarna till familjen, och bjöd in dem för ett möte.

”Man lägger ett pussel”, säger Inger Alebo. Starta klippet för att träffa en av de levande släktingarna som är ättling till Anna Gustava Hjortberg, den äldsta dottern.

vEM VAR Gustaf Fredrik Hjortberg?

Gustaf Hjortberg föddes 1724 i Göteborg och var bland annat kyrkoherde i Vallda och Släp under åren 1754-1776. Han hade ett stort intresse för vetenskap och under sitt liv tjänstgjorde han bland annat som skeppspredikant vid Ostindiska kompaniet, skrev böcker och ägnade sig åt medicinsk praktik, där hans specialitet var elektroterapi.

Familjeporträttet föreställer Gustaf Hjortberg och hans fru Anna Helena med deras femton barn. På tavlan står några av barnen bortvända eller dolda, vilket innebär att de hade avlidit innan tavlan målades. Tavlan visar också symboler för Hjortbergs resor och intressen, såsom böcker, mätinstrument och en levande lemur.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.