Hör ungdomarna berätta vad integrationsfotbollen betyder för dem. Foto: SVT

Integrationsfotbollen blir ungdomarnas tillflykt

Uppdaterad
Publicerad

Bus om lördagskvällarna byts ut mot integration och fotboll, menar initiativtagaren Adnan Bainca. Projektet Unite People vill ena Varbergs ungdomar och erbjuda en flykt från verkligheten – hör vad de själva tycker i klippet ovan.

Under två års tid har Adnan Bainca spenderat lördagskvällarna i idrottshallen med drömmen att integrera ungdomar i åldern 13 till 20. I Varberg har kvällsfotbollen blivit ett framgångskoncept.

– De är inte ute och busar – de är här och spelar fotboll. Alla känner sig hemma här och det har blivit en frizon där du glömmer alla dina problem, säger Adnan Bainca.

Varberg

Prisad tillflykt

Projektet Unite People har vunnit flera priser för sin lyckade integrationsstrategi. Men det har visat sig att det är mer än bara kompisar och fotboll som står på spel. För många som bär på oro kan detta bli en flykt från verkligheten.

– Jag har inget att göra hemma, jag bara sitter och kollar på tv. Jag tycker det är kul att vara här. Man kan träffa både killar och tjejer och vi har kul tillsammans, säger Mohammed Hejrann.

En extra familj

Trots ett deltagarantal på i snitt hundra personer, menar Adnan Bainca att det blir en sammansvuren grupp.

– Vi är som en familj här. Personer som aldrig hade hälsat på varandra förut, kramar om varandra nu. Det är en familjär känsla. Det är coolt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varberg

Mer i ämnet