IS-kvinna från Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagare Reena Devgun åtalar IS-kvinnan från Halland. Foto: SVT/Arkiv

IS-kvinna från Halland åtalas för grov krigsförbrytelse

Uppdaterad
Publicerad

En IS-kvinna från Halland åtalas för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott, grovt brott. Hon ska enligt åklagaren ha använt sin son som barnsoldat i Syrien.

Kvinnan som suttit häktad sedan september förra året, misstänks för att tillsammans och i samförstånd med andra ha använt ett barn under 15 år som barnsoldat.

– Utredningen ger stöd för att sonen under tiden han bott hemma utbildats och tränats för att delta i fientligheterna, att han utrustats med militärutrustning samt militära vapen och att han använts i strid och för propagandasyfte samt för andra uppdrag som utgjort ett led i krigföringen, säger kammaråklagare Reena Devgun, i ett pressmeddelande.

”Daglig kontakt”

Kvinnan har hela tiden nekat till brott, hon ska ha uppgett att hon blev lurad av sin dåvarande man att resa till det IS-kontrollerade området.

-Det är andra personer som har fattat beslut och deltagit i en eventuell rekrytering och det ligger utanför hennes beslutskompetens, säger försvarsadvokat Mikael Westerlund till SVT.

Två förundersökningar som gäller krigsförbrytelse för plundring i Syrien och äktenskapstvång har lagts ner. Kvinnan som fortfarande är folkbokförd i Halland reste till Syrien 2013, kvinnan bedöms ha levt i IS-miljö i Syrien med sina barn.

Barnen omhändertogs

Efter återkomsten till Sverige i slutet av 2020 har två av hennes barn, som är i förskole- och skolåldern, omhändertagits efter beslut av socialnämnden i hennes halländska kommun.

Detta är första gången åtal väcks i Sverige för brottet krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat. Enligt åklagaren riskerar kvinnan livstids fängelse.

I klippet ovan berättar åklagaren Reena Devgun mer om vad åtalet inriktar sig på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.