• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

kvinnan som åtalas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta vet vi om IS-kvinnan som nu begärs häktad på nytt. Foto: Privat

IS-kvinna från Västsverige häktad för folkmord

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare dömd IS-kvinna från Halmstad sitter nu häktad misstänkt för bland annat folkmord. Bland de utsatta ska det finnas både vuxna och barn. Men kvinnan själv nekar till brott.

Exakt vad kvinnan, som är i 50-årsåldern, har gjort vill åklagarmyndigheten inte uppge, mer än att det rör sig om folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse. Brott som har livstid i straffskalan.

Enligt åklagaren ska det röra sig om folkmord på bland annat den yezidiska minoriteten.

Hände i Raqqa 2014-2016

Brotten ska ha begåtts mellan 2014 och 2016.

– Utredningen rör händelser i Raqqa, Syrien från augusti 2014 till december 2016. Kvinnan är misstänkt för att ha begått gärningar mot den yazidiska minoriteten, säger senior åklagare Reena Devgun som leder förundersökningen.

Vad vet vi om IS-kvinnan från Halmstad?

Kvinnan är uppvuxen i Halmstad och reste 2013 till Syrien med sina fem barn där hon anslöt till Islamiska staten.

I klippet ovan ser du bilder från tiden inom IS och vad som hittills är känt om kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.