Foto: SVT/Pernille Tofte

JO dömer ut häktet i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Häktet i Halmstad har svårt att nå upp till FN:s krav om mänskliga rättigheter, menar justitieombudsmannen (JO) i en ny kritisk rapport. De intagna riskerar i högre grad än i andra häkten att isoleras från kontakt med andra människor, bedömer JO.

FN och Europarådets tortyrkommitté, CPT, har vid flera tillfällen uppmanat Sverige att vidta åtgärder för att säkerställa att intagna i häktet inte sitter inlåsta i mer än 22 timmar per dygn.

”Jag bedömer att häktet Halmstad har stora svårigheter att nå en sådan standard”, skriver chefsJO Elisabeth Rynning i bedömningen.

Flera brister

Häktet i Halmstad är ett av sju häkten i landet som JO har inspekterat.

Inspektionen visar på ett flertal brister. Det handlar bland annat om bristen på ordentliga besöks- och aktivitetsrum, defekta fönster där de intagna inte själva kan reglera inflödet av dagsljus i cellen och en isolerad rastgård.

Högre isoleringsgrad

Med anledning av bristerna konstaterar JO att isoleringsgraden för intagna i häktet i Halmstad blir betydligt högre än i andra häkten och hon är mycket tveksam till att Kriminalvården kan bedriva häktesverksamhet enligt lagen i Halmstad.

Kriminalvården uppmanas att ”allvarligt överväga lämpligheten att fortsättningsvis placera häktade i de nuvarande lokalerna”.

Tillförordnad kriminalvårdschef, Camilla Aamoth, vill inte kommetera JO:s kritik i nuläget.

– Vi ska ju återrapportera till JO senast den 30 april. Nu ska vi titta på detta i lugn och ro. Vi måste göra en grundlig analys, säger Camilla Aamoth.

Länge hotat

Häktets framtid i Halmstad har länge varit osäker. I höstas meddelade Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg att ett besked skulle komma innan årsskiftet. Men beskedet blev flyttat, och väntas nu komma i januari 2018. 

LÄS MER: Besked om häktets framtid dröjer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.