Det var efter en anmälan från en privatperson som justitieombudsmannen, JO, började titta närmare på frågan. Anmälan kom in den 14 april, något som Hallandsposten berättat om.
– Vad vi har gjort nu är att vi har börjat plocka in och skapa ett utredningsunderlag för att kunna se vad har kommunerna har bestämt, när det gäller frågan om att bestämma att inte tillhandahålla hemtjänst, berättar Sandra Lundgren, handläggare hos justitieombudsmannen, JO.
Sex västsvenska kommuner
Kommunerna som det handlar om är Orust, Varberg, Sotenäs, Falkenberg, Laholm och Uddevalla – samtliga kommuner som har fattat sådana beslut.
– Det finns en särskild bestämmelse i socialtjänstlagen om att vistelsekommunerna har en skyldighet att tillhandahålla hemtjänst, säger Sandra Lundgren.
Under veckan kommer JO fatta beslut om man ska gå vidare med fortsatta utredningståtgärder.
Nyligen blev det klart att beslutet i Falkenberg hävs efter ett domstolsbeslut, om det påverkar om JO kommer granska Falkenberg är ännu inte beslutat.
Så skriver anmälaren
Anmälaren, en man bosatt i Göteborg, skriver:
”Orust kommun med flera kommuner har enligt tidningsuppgifter beslutat att inte ta emot personer från annan kommun med hemtjänstbehov. Beroende på personalbrist säger de att det inte är möjligt. Inte en hållbar motivering. Anställ fler personer!”
Anmälaren skriver också att ”många personer har två boenden. Detta bör man inte hindra.”