Utdrag från dokument från Carlsberg Sverige och ben på sjukhussäng med plåster och stygn på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Både besviken och förbannad”, säger Joakim Carlsson eftersom han menar att Carlsberg försökt skjuta över skulden på honom i utredningen efter olyckan. Foto: Marcus Alakangas/SVT/Privat

Jobbets truck trasade sönder hans ben – vill få hjälp att bli ”hel igen”

Publicerad

Utmattning, cirkulationsrubbning, nervpåverkan, svaghet, hälta, deformation och ärrbildning. Det är några av sakerna som Joakim Carlsson lider av efter arbetsplatsolyckan. Men tre år senare är det fortfarande oklart vad hans arbetsgivare, Carlsberg, står för.

– Vi för en löpande dialog om rehab för att säkerställa hans möjligheter att arbeta vidare hos oss, säger Jonas Kudermann, chef, produktion och logistik, Carlsberg Sverige.

Fem månader efter olyckan var Joakim Carlsson tillbaka på jobbet och sedan maj 2022 jobbar han heltid, men med andra uppgifter.

Den olycksdrabbade får ersättning för det som täcks av försäkringen tecknad utifrån kollektivavtal.

– Marknadens parter har gjort upp om hur det här ska fungera och vi håller oss till det. Sen vet jag att vi bidragit lite extra, säger Jonas Kudermann, chef, produktion och logistik, Carlsberg Sverige.

Efter olyckan har Joakim Carlsson med hjälp av facket ändå förhandlat sig till att Carlsberg står för viss behandling för sina kvarvarande skador. Men han upplever att fått kämpa för det – trots att företaget skriftligt intygat att de ville hjälpa honom på ”alla sätt vi kan” och att han som individ inte har någon skuld för olyckan.

Det orden tycker han inte stämmer överens med företagets inställning i polisens förundersökning och det är något som skaver.

Carlsberg Sverige dömdes för arbetsmiljöbrott efter olyckan.

Tre frågor om ersättning vid arbetsplatsolyckor – det här har du rätt till

I Sverige kan en olycksdrabbad inte få flera hundra miljoner kronor efter en arbetsplatsolycka. Hör om varför i klippet:

Armar med ljust reflexmaterial från arbetare i arbetskläder och grova skor, som står på en plattsatt yta. Det är en närbild av fötter och ben, där vissa kläder är smutsiga och slitna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michel Normark på Afa försäkring svarar på tre frågor hur det fungerar med ersättning efter arbetsplatsolyckor för 90 procent av Sveriges arbetstagare. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.