Johannes Hjelte Jensen, som pluggar till sjuksköterska på högskolan i Halmstad, har blåa handskar och håller upp en påse blod i en medicinsk miljö, omgiven av hyllor med läkemedel och medicinska produkter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med när studenten Johannes Hjelte Jensen gör praktik på sjukhuset i Halmstad. Till höger i bild syns hans handledare Harald Rääf Wahlman. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Johannes, 41, skolar om sig till sjuksköterska – medelåldern på högskolorna ökar

Publicerad

Johannes Hjelte Jensen är 41 år och skolar nu om sig till drömjobbet som sjuksköterska. Han är långt ifrån ensam att utbilda sig mitt i livet. SVTs sammanställning visar att medelåldern vid Sveriges högskolor och universitet ökar.

Johannes Hjelte Jensen från Slöinge utanför Falkenberg är inne på sin andra termin på sjuksköterskeutbildningen vid högskolan i Halmstad. När SVT träffar honom gör han praktik på Halmstads sjukhus.

Sjukvårdsmiljön är minst sagt annan än vad han tidigare är van vid. Innan plugget kom han från ett jobb som lagerchef på ett ölbryggeri.

Så varför väljer han att nu skola om sig? I klippet får du följa med till praktiken och höra mer om varför Johannes väljer att byta karriär.

Så mycket ökar medelåldern

SVT nyheter Halland har sammanställt statistik för antagna studenter under höstterminen 2014 till och med 2024. Statistiken visar att medelåldern vid Sveriges universitet och högskolor har ökat från 28 till 30 år under tio år.

I klippet nedan hör du två experter reda ut vad pluggtrenden beror på.

Studenter sitter vid skrivbord i ett studiemiljö med lampor, fokuserade på sina böcker och anteckningar. Bakom dem syns andra studenter, vilket skapar en livlig atmosfär i rummet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet reder vi ut varför det är hett bland äldre studenter att plugga. Foto: Bertil Ericson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.