Jordbruksverkets djurskyddschef håller inte med Djurrättsalliansen om att grisarna i svenska stallar har fått det sämre på 10 år. Foto: SVT/ Djurrättsalliansen

Jordbruksverket: Grisarna har inte fått det sämre sedan 2009

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket håller inte med om Djurrättsalliansen om att grisar i svenska stallar har fått det sämre de senaste tio åren.

– Brister är inte så vanliga som Djurrättsalliansen vill framhålla, säger djurskyddschefen Helena Elofsson.

Djurrättsalliansen gick på onsdagen ut med bilderna som de uppger är tagna på svenska gårdar 2019. De jämför med de uppmärksammade bilder och filmer på grisgårdar som organisationen offentliggjorde 2009 och drar slutsatsen att grisar i svenska gårdar inte fått det bättre, snarare sämre, på tio år.

Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket, pekar däremot på flera åtgärder som gjordes efter Djurrättsalliansens avslöjanden 2009.

2010 infördes djurskyddsdeklaration som innebär att veterinärer måste fylla i deklarationer på att gårdar lever upp till regler om bland annat strö i boxarna och att fixering av suggor inte förekommer.

”Finns brister”

Förra året gjorde länsstyrelserna 365 kontroller av grisgårdar.

– Det finns vissa brister som måste rättas till, men det är inte så vanligt som Djurrättsalliansen vill framhålla, säger Helena Olofsson.

Hon har sett Djurrättsalliansens material och säger att det finns bilder som indikerar att allt inte står rätt till på gårdarna.

– Till exempel finns det bilder på smutsiga djur som ser ut att hållas på ett sätt som inte är acceptabelt. Men det är länsstyrelsen som måste göra en helhetsbedömning och vidta åtgärder när de bedömer att det behövs, säger Helena Olofsson.

Anmäla till länsstyrelsen

Ser man djur som far illa bör man anmäla till länsstyrelsen, poängterar hon.

– De gör naturligtvis regelbundna besök hos lantbrukare ändå, men om man inte anmäler tar det längre tid för dem att hitta dessa problem.

Fakta: Grisskandalen 2009

I november 2009 presenterade Djurrättsalliansen en granskning av ett hundratal grisgårdar runtom i landet och sade att man dokumenterat brott mot djurskyddslagen på nästan alla.

Lars Hultström, styrelseordförande i köttböndernas organisation Swedish Meats, samt styrelseledamot i HK Scan, LRF och Svenska Djurhälsovården, avgick till följd av granskningen.

92 gårdar polisanmäldes, men då aktivisterna inte ville träda fram och vittna lades nästan samtliga utredningar ner.

Bara ett fall ledde till åtal, men grisbonden friades.

Djurrättsalliansen valde att vittna i fallet mot Lars Hultströms gård. Han delgavs misstanke om brott, men fallet ledde aldrig till åtal. I stället åtalades två aktivister från Djurrättsalliansen för olaga intrång.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.