Högskolan i Halmstad meddelade på fredagen att man utsett två nya hedersdoktorer. Förutom Jörgen Persson utnämndes också Gun-Britt Lydén, ordförande för anhörigföreningen i Halmstad.
Jörgen Persson är mest känd för sin framstående bordtenniskarriär, med flera VM- och OS-framgångar bakom sig. Han säger att han är lite smått chockad över utnämningen till hedersdoktor.
– Det känns nästan lite overkligt. Jag hade aldrig tänkt bli någon doktor, det var pingisspelare jag skulle bli, säger Persson.
Hälsa och livsstil
Utnämningarna ska ses som en uppskattning för framstående insatser med anknytning till högskolans verksamhetsområde. Både Gun-Britt Lydén och Jörgen Persson får utnämningarna inom området hälsa och livsstil.
– Det är fantastiskt roligt. Jag uppskattar det väldigt mycket, säger Persson.
Jörgen Persson berättar att han ibland är behjälplig inom högskolan när det kommer kineser på besök.
– Jag har hjälpt till med lite grejer. Nu blir det kanske mer framöver, menar Persson.
Hur många högskolepoäng har du själv?
– Den vågar jag inte svara på. Den mörkar vi.
Juryns motiveringar till utnämningarna
Jörgen Persson
Född och uppvuxen i Halmstad är Jörgen Persson en stor föregångare för både barn, ungdomar och vuxna inom området hälsa och idrott. Han har tidigare tilldelats Halmstads kommuns hedersbevis för att vara god ambassadör för sin idrott och för Halmstad.
Tidigare har Jörgen Persson samarbetat med Högskolan, bland annat genom programmet Professionell idrottskarriär och arbetsliv, där bordtennis är en av två profilidrotter. Jörgen Persson var en av nyckelpersonerna som lyckades få lag-VM till Halmstad 2018, där Högskolan och svensk bordtennis samverkar.
Jörgen Persson är en nyckel till Högskolans nära samverkan med Hallands idrottsakademi, Hallands Idrottsförbund och Svenska Bordtennisförbundet, bland annat i organisationen av den internationella konferensen ”Sports Science Conference – The Science and Practice of Racket Sports for Improved Performance and Health” där internationell forskning och tillämpning kommer att presenteras.
Gun-Britt Lydén:
Nästan var femte svensk i vuxen ålder uppger att de regelbundet hjälper någon äldre, sjuk eller funktionshindrad person. I gruppen 45–65-åringar är det nästan var fjärde. Gun-Britt Lydén gör genom sitt ideella arbete i anhörigföreningen en stor insats genom att lyfta upp en viktig och ofta glömd grupp i samhället.
Gun-Britt Lydén och Anhörigföreningen i Halmstad är viktiga partner i flera av Högskolans forskningsprojekt som rör både patienter och anhöriga och därmed en viktig aktör inom Högskolans profilområdet hälsoinnovation. Anhörigföreningen är partner i ett stort antal forskningsprojekt vid Högskolan i Halmstad och bidrar till Högskolans samverkan med andra lärosäten och aktörer.
Genom sin kunskap och attityd lyfter Gun-Britt Lydén in de anhörigas perspektiv, öppnar dörrar och främjar utvecklingen av Högskolans deltagarstyrda forskningsarbete.