Kalkprojekt har räddat laxen

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu 30 år sen som Halland påbörjade arbetet med att ge nytt liv åt försurade sjöar och vattendrag. Och satsningen har gett många glädjande resultat.

Det var runt 1977 som dåvarande fiskeristyrelsen fick uppdraget av regeringen att påbörja en kalkningsverksamhet. Tio miljoner kronor avsattes för ändamålet och i Halland inleddes projektet med Högvadsån som då var världens största kalkningsprojekt i sitt slag. Sedan dess har mycket blivit bättre i de halländska sjöarna.

– Bland annat har vi räddat Hallands landskapssymbol laxen, berättar kommunekolog Ingemar Alenäs. Nu vandrar tusentals laxar upp varje år för att leka i Ätran. Och i inlandet har vi levande sjöar och vattendrag och en levande turism. I Falkenberg finns 258 sjöar, en stor del av dem hade varit döda om inte kalkningsverksamheten pågått och varit så lyckad.

Videoreporter: Anna Häggblom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.