– Ja peppar peppar så har allt gått bra, den sista kon kalvade i förra veckan, berättar bonden Martin Johansson.
Mjölkkossor kalvar jämt över hela året men inom köttproduktionen och på ekogårdarna är våren högsäsong för kalvning.
I Sveriges finns ungefär 360 000 mjölkkor. Dom två dominerande raserna är Svensk Holstein och Svensk rödbrokig boskap. Martin Johansson har 55 kalvar men listan på raser är lång.
– Vi har korsat flera olika rase, lite för att se om vi kan hitta en optimal ko.
Enligt Martin Johansson är en optimal ko, en frisk ko som mjölkar bra, kalvar en gång om året och är lätthanterlig. Nu ska kalvarna förberedas för att kunna gå ut på grönbete. Först ska de vänja sig vid ljuset i en liten hage, sedan får de lära sig att vara i strömstängsel. Om några veckor är det dags för kalvsläpp.
– Ibland går det bra och ibland mindre bra och de springer åt alla vädersträck. Men oftast kommer de hem självmant igen, säger Martin Johansson.