”Kärven” var det vinnande förslaget i en arkitektävling och består av 140 stycken 13-meters reglar som fogats samman i en tät flätstruktur. Foto: Daniel Hultman/White arkitekter

Klartecken för 12 meter hög kärve på Getterön i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Jättekärven på Getterön blir av. Varbergs kommun får nu klartecken för det 12 meter höga utkikstornet på nya naturområdet Lassaberget.

Varbergs kommun ville redan 2019 få tillstånd till det nya fågel- och utkikstornet – formad av som en gigantisk kärve – vid Naturum Getterön. Men Länsstyrelsen satte sig på tvären – tornet hamnade för nära Natura 2000-området och riskerade att störa fågellivet.

Projektet har dragit ut på tiden. Men nu har kommunen hittat en ny plats, ett hundratal meter längre från reservatsgränsen och Länsstyrelsen ger klartecken till bygget.

Det 12 meter höga tornet ska placeras på Lassaberget, det nya natur- och rekreationsområde som byggs upp av massor som blir över från bygget av Varbergstunneln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.