Teknik- och fastighetsnämnden i Halmstad arrangerade konferens på Norrvikens Trädgårdar, där ordföranden Carl-Johan Berthilssons (M) fru är vd. Foto: SVT

Konferens hölls hos politikerns fru – utan upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Teknik- och fastighetsnämnden i Halmstad arrangerade konferens på en anläggning där ordföranden Carl-Johan Berthilssons (M) fru är vd. Bokningen väcker kritik, rapporterar P4 Halland.

Ett 30-tal politiker och tjänstemän från Halmstads kommun bodde på ett offentligt upphandlat hotell i Båstad. Men delar av konferensen hölls på Norrvikens Trädgårdar – där kommunen inte har något upphandlat avtal.

Vd för anläggningen är dessutom ordföranden Carl-Johan Berthilssons (M) fru.

”Utnyttjar sin maktställning”

Upphandlingsexperten Olle Lundin och kommunens upphandlingschef Jeanette Hall riktar i P4 Hallands reportage kritik mot bokningen.

– Man utnyttjar sin maktställning att se till att konferensen hamnar hos fruns företag, säger upphandlingsexperten Olle Lundin.

Trodde de gick under samma avtal

Carl-Johan Berthilsson (M) säger till SVT Nyheter Halland att han trodde att anläggningen gick under samma avtal som hotellet, eftersom de är bolag i samma koncern.

– Jag ska inte skjuta ifrån mig något ansvar, jag har yttersta ansvaret, men jag kan inte och ska inte kunna avtalen. Hade jag vetat då, eller blivit informerad av tjänstepersoner, att det inte finns avtal med Norrviken hade jag sagt att det inte aktuellt att boka där,  säger han till SVT.

Enligt Berthilsson har hela bokningen också gjorts via det upphandlade hotellet, och inte separat hos Norrvikens trädgårdar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.