Förskrivningen av antibiotika till barn har minskat med totalt 43 procent mellan 2007 och 2017 i Sverige. Foto: TT

Kraftig minskning av antibiotika till barn

Uppdaterad
Publicerad

Förskrivningen av antibiotika till barn mellan noll och nio års har minskat med 55 procent i Halland de senaste tio åren. Det är mer än i något annat län i landet. Bakgrunden är, enligt Folkhälsomyndigheten, bland annat en attitydförändring hos föräldrar.

Förskrivningen av antibiotika till barn har minskat med totalt 43 procent mellan 2007 och 2017 i Sverige. I Halland är siffran ännu högre.

– Gällande barn har det funnits en mycket större andel onödig förskrivning, säger Malin Grape på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

En dygnsdos är den genomsnittliga mängd läkemedel en patient tar per dag. Totalt sett minskade antalet dygnsdoser antibiotika per invånare i Sverige med 23 procent från 2007 till 2017. Även här är minskningen störst i Hallands län, 28 procent.

Annat läge för äldre

– Den striktare förskrivningen kan förklaras av en attitydförändring hos föräldrar men framför allt av en mycket större medvetenhet hos läkare, säger Malin Grape till Nyhetsbyrån Siren.

Samtidigt går utvecklingen för äldre personer långsammare i Sverige, med en nedgång på knappt nio procent, enligt siffror från Socialstyrelsen.

I Halland minskade antibiotikaföreskrivningen till personer som är 80 år eller äldre med 21 procent mellan 2007 och 2017. Länet delar förstaplats på störst minskning i länet tillsammans med Västra Götalands län.

Läkemedel som ges på sjukhus ingår inte i statistiken.

Internationella antibiotikaveckan

12-18 november uppmärksammas problemet med antibiotikaresistens i världen. Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom kampanjen vars syfte är att minska onödig användning av antibiotika.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.