Tuffare krav på att få fram sovplatser

Uppdaterad
Publicerad

I år har Halland tagit emot rekordmånga ensamkommande flyktingbarn. Nästa år beräknas det komma ännu fler. Nu skriver länsstyrelsen upp prognosen inför 2016.

Förenklat så handlar det om att få fram en säng till varje ensamt barn som kommer till Sverige. Det har kommunerna i Halland lyckats med så här långt.

Men nu vittnar den nya fördelningsprognosen från länsstyrelsen om en ännu tuffare utmaning 2016. Detta i ett läge där de halländska kommunerna redan vänt upp och ner på de flesta stenar flera gånger om.

Kraftig ökning

Hittills i år har Halland tagit emot 312 ensamkommande flyktingbarn. Det betyder att kommunerna redan nu har tagit emot betydligt fler än vad länsstyrelsens prognos för asylplatser pekade på inför året. Då beräknades 140 platser behövas i de halländska kommunerna.

För 2016 beräknas nu 243 asylplatser behövas i Halland. Det innebär en kraftig ökning i de flesta av länets kommuner. Samtidigt säger Länsstyrelsen i Hallands integrationssamordnare Guitta Atallah Hajj att den prognosen lär justeras redan om ett par veckor.

– Vi har valt att gå ut med fördelningsprognosen till kommunerna redan nu även om den är preliminär. Detta för att ge möjlighet åt kommunerna att fundera och ha någon sorts beredskap inför nästa år, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Hur skulle du vilja beskriva den här prognosen för 2016 jämfört med hur det ser ut just nu?

– Det är en stor ökning och det ställer stora krav på kommunerna. Därför är det viktigt att inleda dialogen redan nu. Samtidigt förstår vi att kommunerna redan i dag har fullt upp med att sköta den akuta situation vi befinner oss i när det gäller just ensamkommande barn.

”Är under kontroll”

Det kommunerna kan jobba med är att planera för nya boenden och hitta alternativa lösningar till de redan befintliga. Som att ta hjälp av folkhögskolor, göra snabbare utredningar för placeringar på familjehem eller hitta helt nya sätt för att kunna hantera mottagandet.

– Kommunerna har hittills löst det på bästa möjliga sätt. Läget är i dag ansträngt och svårt, men det är under kontroll, säger Guitta Atallah Hajj.

Med tanke på er prognos för nästa år, finns det någon risk att kommunerna tappar den kontrollen?

– Det kanske blir svårare för kommunerna att lösa det. Jag hoppas att vi alltid ska ha kontroll men vi får hjälpas åt att försöka lösa detta. Det kan vara saker som att Socialstyrelsen redan lossat på vissa knutar som gör att det nu är okej att placera två barn i ett och samma rum. Så vi försöker nu lösa ännu fler knutar så att det blir lättare för kommunerna att placera barnen i alternativa boenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.