Foto: SVT

Kritik mot miljardinvestering på Ringhals

Uppdaterad
Publicerad

De största fackföreningarna på Ringhals riktar i dag skarp kritik mot stängningen av de två äldsta reaktorerna på kärnkraftverket. För samtidigt som huvudägaren Vattenfall beslutade om stängningen genomför man det största investeringsprogrammet i reaktor 2:s historia, och nu riskerar nya turbiner för runt en halv miljard kronor att skrotas redan år 2020.

Det var den fjärde september som reaktorn två på Ringhals fick sin dödsdom. Senast år 2020 ska den läggas ned om huvudägaren statliga Vattenfall får igenom sin vilja. Men tidpunkten för beslutet var inte den bästa. För en och en halv månad tidigare, den 25 juli, påbörjades det största renoveringsprogrammet  i reaktorns historia.

Det handlar om hela 56 projekt som ska genomföras. Och det är fyra till fem gånger mer än vad som görs under normala underhållsarbeten. Arbetet ska vara klart i november och då kommer reaktorn att vara som ny.

– Den blir minst lika bra som när vi startade en gång i tiden, säger Göran Molin som är produktionschef på Ringhals. Vi räknar nu med att den blir betydligt säkrare och mer effektiv.

Kan skrotas 2020

Totalt beräknas kostnaden för det omfattande renoveringsarbetet till 1,2 miljarder kronor där ungefär hälften läggs på att byta ut två gigantiska lågtrycksturbiner som använts i 40 år.

Enligt SVT:s källor föregicks beslutet av en stor debatt där vissa ville nöja sig med en renovering av de gamla turbinerna med tanke på att framtiden för kärnkraftsverket var osäker. Men beslutet blev i stället att satsa på helt nya turbiner som efter Vattenfalls beslut om förtida stängning bara kommer att gå under fyra till fem år. Och på frågan vad som händer sedan med turbinerna, svarar Göran Molin:

– Det finns väl ingen eftermarknad för dem men det är den verklighet vi har att leva med nu.

Senast år 2020 kommer alltså de nya turbinerna troligen att skrotas. För de är specialgjorda för att passa in på Ringhalsreaktorn och går alltså inte att flytta till en annan verksamhet. Och då kalkylerna bygger på att turbinerna skulle ha en livslängd på minst det dubbla innebär detta stora förluster för ägarna. Det tillsammans med alla andra investeringar de senaste åren är en av förklaringarna till varför Vattenfall nu tvingas skriva ned så mycket av värdet på sina kärnkraftsreaktorer i Ringhals.

– Beslutet om en del av de här stora investeringarna togs för flera år sedan när marknaden såg annorlunda ut, säger Torbjörn Wahlborg som är styrelseordförande i Ringhals.

– Dessutom är en del av investeringarna helt nödvändiga för att kunna köra fram till år 2020. Det är klart att hade man vetat för fem år sedan att marknaden skulle se ut som den gör idag hade man kanske tagit en del andra beslut.

”Är en kapitalförstöring”

Det är huvudägaren Vattenfall som drivit i genom att de två äldsta reaktorerna i Ringhals ska stängas i förtid med motiveringen att lönsamheten är dålig. Men minoritetsägaren den tyska eljätten E.On gör en annan bedömning och tycker att kärnkraftsverken ska drivas som planerat fram till år 2025. Och facken menar att det är helt fel att lägga ned något som man investerat så mycket i.

– Jag tycker att det är en kapitalförstöring att lägga ned en anläggning  som fungerar, säger Eva-Lena Gren som är ordförande för den största fackföreningen på Ringhals Unionen. Och Ledarnas ordförande Åke Wallin är också kritisk:

– Det är samhällsekonomiskt helt förkastligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.