Kritik mot mindre kalkning

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket föreslår i sin nya kalkhandbok att man ska sänka ph-målen och dra ner på kalkandet. Men det här kritiseras nu av Vattenmyndigheten, Fiskeriverket och kommunekologen i Falkenberg.

I takt med att svavelnedfallet minskar föreslår Naturvårdsverket i sin nya kalkhandbok, som är ute på remiss, att man ska minska på kalkningen och sänka ph-målen från 6,3 till 6,0. Sjöarna ska alltså bli surare innan man börjar kalka. Och det här har fått såväl Fiskeriverket och kommunekologen i Falkenberg att reagera.

Naturvårdsverket har fått många svar på remissen och säger att man möjligen uttryckt sig oklart. Det man menar är att man inte ska kalka slentrianmässigt utan, med nya metoder, försöka avgöra vilket ph-värde sjön hade innan försurningen började och hitta tillbaka till det. Men inte ha generella mål.

Reporter: Frida Björk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.