”Det kan alltid behövas en repetition”, säger Erland Linjer (M) ordförande socialnämnden i Varberg. Foto: SVT

Kritiserade Varberg för hanteringen av barnen på gården – nu avslutar Ivo ärendet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Ivo var barnperspektivet inte tillräckligt tillgodosett i socialförvaltningens hantering av de isolerade barnen på släktgården. Men drygt fyra månader senare menar tillsynsmyndigheten att kommunen vidtagit åtgärder och avslutar ärendet.

– De känner sig nöjda med de utbildningar vi har haft med personalen om barnrättsfrågor, säger Erland Linjer (M), ordförande i socialnämnden.

En granskning av Dagens Nyheter visade att sju barn som bott på en familjegård i Halland hållits utanför samhället och bland annat missat skolplikten.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktade kritik mot socialtjänsten i Varberg för brister i barnperspektivet eftersom en utredning inte inleddes trots orosanmälningar. Men Ivo bedömer nu att åtgärder vidtagits och avslutar ärendet.

Avskärmade barnen i Halland

”Vi gjorde ganska rätt ändå”

– Jag känner mig nöjd eftersom vi fått en extern bedömningen av handläggningen i ärendet. Samtidigt kan jag säga att det hade inte gått att göra speciellt mycket annorlunda, säger Erland Linjer (M), nämndens ordförande.

Varför då?

– För att det var en sådan akut och annorlunda situation. Med barnens bästa i tanke tycker vi att vi gjorde ganska rätt ändå.

Linjer understryker dock att det behövdes en uppfräschning av kunskaper gällande barnkonventionen och barnrättsfrågor inom socialförvaltningen.

– Det kan alltid behövas en repetition men det är inte så att de på förvaltningen inte hade kunskap om detta, säger han.

Hallands Nyheter var först med att rapportera om Ivo:s beslut att avsluta ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avskärmade barnen i Halland

Mer i ämnet