Kommunpolis Anna Lindqvist uppmanar alla vuxna i Kungsbacka kommun att röra sig ute mer än vad de i dagsläget gör. Foto: Polisen/TT

Kungsbackapolisen vädjar om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått nog av mopedburna ungdomar som ställer till med skadegörelse i Kungsbacka. Nu vädjar de om allmänhetens hjälp.

– Det ska inte vara okej att köra moped runt folks hus eller hänga på skolgårdar och elda, säger kommunpolis Anna Lindqvist.

”Nu behöver vi hjälpas åt!”, så börjar ett inlägg från polisen i Kungsbacka på sociala medier. Anledningen är att de på senare tid fått in anmälningar och tips rörande mörkt klädda ungdomar, ofta mopedburna, som rör sig i kommunen.

– Här har varit mycket ungdomsrelaterad skadegörelse. Det har slängts bangers, eldats i soptunnor och på bord och stolar som står på skolgårdar. De beter sig allmänt illa helt enkelt, säger Anna Lindqvist, kommunpolis i Kungsbacka.

Uppmanar till grannsamverkan

Hon uppmanar alla vuxna i kommunen att röra sig ute mer än vad de i dagsläget gör.

– Istället för att stänga in sig tycker jag att man ska samla ihop några stycken och gå ut och gå istället, säger Anna Lindqvist.

Kommunpolisen menar ändå att Kungsbacka är en relativt trygg kommun.

– Men det får inte bli så att den sortens beteende bland ungdomar får fäste och att folk håller sig inne på kvällarna för att de är oroliga. Vet man att grannes unge har problem kan man kanske sträcka ut en hand och hjälpa till, säger Anna Lindqvist.

Hur mycket kan ni begära av allmänheten?

– Brottsligheten får vi försöka lösa själva men det brottsförebyggande arbetet tycker jag att alla har ansvar i. Polisen kan inte vara överallt även om vi skulle vilja. Vi har fullt upp med akuta larm.

Tar bort registreringsskyltar

Polisen har bland annat noterat att ungdomar tar bort registreringsskyltar på sina mopeder.

– Man får ha lite koll som förälder och fråga sig hur fordonet ser ut som jag köpte till mitt barn.

Oroligheterna kring vissa ungdomar menar hon finns i hela Kungsbacka kommun och polisen vill ha in tips.

– Skolor har alltid varit en hängplats. Men jag känner nu att det gått förbi ”busgrejen”. Vi vill få tag i de här ungdomarna och hålla orossamtal så att det förstår allvaret i vad de gör, säger Anna Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.