Foto: SVT

Kvinnlig könsstympning uppmärksammas

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Varje år faller tre miljoner flickor offer för fenomenet som också förekommer i Halland.

Ingreppet görs oftast helt utan bedövning och verktyget kan vara en smutsig kniv, ett gammalt rakblad eller en glasskärva. Traditionen är gammal och kan inte kopplas till någon särskild religion eller kultur, och motiven är ofta lokalt förankrade.

I Sverige har det varit förbjudet med könsstympning sedan 1982. Men ändå är det svårt att förebygga eftersom ingreppen ofta sker inom hemmet. Fenomenet förekommer även i Halland, bekräftar Ann Johansson som är mödrahälsovårdsöverläkare i länet.

Hon träffar omskurna kvinnor i samband med graviditet och förlossning.

– Det är en heterogen grupp. Omfattningen kan se väldigt olika ut beroende på hur det är utfört. Vissa kommer hit och vet inte ens om att de är omskurna, bara att de genomgått en ceremoni som barn, säger Ann Johansson.

Hon anser att det är viktigt att informera patienterna att könsstympning är förbjudet och att det är ett brott att föra det vidare till nästa generation.

Bättre kunskap krävs

Sigun Lilja är samordnare på Länsstyrelsen för våld i nära situationer. Hon är positiv till att det uppmärksammas med en egen dag.

– Allmänheten behöver få bättre kunskap. Vår roll på länsstyrelsen är att sprida information och kännedom om vad könsstympning innebär. För att lyckas måste vi också hitta ett bra sätt arbeta över regiongränserna, säger Sigun Lilja.

Utbildar personal

Under hösten höll länsstyrelsen en tvådagarskurs där man bjöd in personal från skolhälsovården och kvinnojourer.

– Kursen var lyckad och förhoppningsvis tog deltagarna med sig nya kunskaper som hjälper till ett bättre bemötande. Vi siktar på att ha fler liknande utbildningar i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.