En person står vid en tankstation och ska ladda en ellastbil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bara tuta och köra” – starta klippet för att höra lastbilschauffören Linda Johansson berätta vad hon tycker om fler laddstationer på vägarna. Foto: Ella Persson/SVT

Laddstation för tung trafik öppnad i Varberg: ”Vi måste ställa om”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det inte rör sig så många ellastbilar på vägarna idag, så måste laddstationerna för dem byggas redan nu för att klara klimatomställningen. Det menar Anders Jeppsson, regionchef Norden för företaget Milence.

– Infrastrukturen måste byggas innan man har lastbilarna, säger Anders Jeppson.

I dag finns det fem stationer i Halland för allmän laddning av tunga transporter, utöver den nybyggda i Varberg. Enligt Länsstyrelsen Halland har företaget bakom stationen, Milence, inte sökt statligt investeringsstöd för bygget, något som visar att marknaden har en stor förväntan på en elektrifiering av tunga transporter och i viss mån därför kan finansiera stolparna själva.

– Ju fler ställen vi har att ladda på desto mer kan man ju bara tuta och köra, säger lastbilschauffören Linda Johansson till SVT.

Starta klippet för att höra vilka fördelar hon ser med att det byggs fler laddstationer för tunga fordon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.