Stugan intill den tusenåriga graven. Foto: Wikimedia commons

Laholm köper grav från bronsåldern

Uppdaterad
Publicerad

Turerna har varit många, men nu står det klart att den 2.700 år gamla bronsåldersgraven Lugnarohögen i Hasslöv ska tillhöra Laholms kommun istället för Statens fastighetsverk.

– Min första skolutflykt någonsin var till den gravplatsen på 60-talet och de flesta Halmstadbor var där någon gång på den tiden, säger Ulf Mattsson som är utvecklingschef på Laholms kommun.

Historien om kommunens framtidsplaner för gravplatsen Lugnarohögen i Hasslöv sträcker sig inte riktigt lika långt bak i tiden som bronsåldern. Men det börjar med en förfallen stuga och en otillräcklig förvaltning.

Lyckades inte renovera

Ingången till gravplatsen som är så gammal som 2.700 år går via en stuga. Besökarna var många och enligt Ulf Mattsson var besökarna så många som 5.000 personer per år. Men med tiden förföll stugan och någon renovering, som förvaltades av Statens fastighetsverk, lyckades man inte med av olika anledningar.

– Därför fick vi stänga gravplatsen. Intresset för graven har fortsatt varit stor så vi såg potential att själva ta hand om den och göra det till ett spännande besöksmål, säger Ulf Mattsson.

Det var under 2014 som Laholms kommun skickade in en formell förfrågan om köp av området till Riksantikvaireämbetet.  Under tiden kunde kommunen, länsstyrelsen och region Halland inte vänta, utan jobbade vidare med planer på hur den historiska platsen skulle upplevas i framtiden.

– Det handlade om svårigheter om att rent tekniskt överföra egendomen.

Symbolisk summa

Men nu är det alltså klart att Lugnarohögen ska tillhöra Laholms kommun från och med 1 september.

– Det känns jättespännande, vi har jobbat fram digital teknik som möjliggör att besöka graven virtuellt exemepelvis. Vi tar också nya analyser av föremål och benrester för att kunna får reda på mer om platsen, säger Ulf Mattsson.

Kommunen äger redan marken som ligger runt stugan som kulturpark vilket möjliggör anläggandet av ett besökscentrum med parkeringplatser och annat. Prislappen på bronsålderrsgraven var först för hög tyckte Ulf Mattsson och fick den sänkt. Priset vill han ännu inte avslöja.

– Först måste kommunstyrelsen ta ett formellt beslut om köpet nu i månaden, innan dess vill jag inte säga något. Men det är en symbolisk summa, säger han.

”Flickan i graven”

Nya analyser och teknik möjliggör nya kunskaper om platsen som länge stått obesökt. En grav sticker ut mer än de andra, ”flickan i graven”.

– Vi tror att det är en ung kvinna i en av gravarna, vilket är unikt eftersom det flesta är män. Kanske var hon en prinsessa, vad vet jag, säger Ulf Mattsson.

Färdigt nästa år

– Hasslövsborna har tyckt det varit extremt tråkigt att det stått tomt länge. Det känns roligt att kunna ge dem detta.

Den förfallna stugan kommer tillsammans med graven att renoveras och återställas. Nästa år är det 90 år sedan utgrävningen av platsen så därför vore det påpassligt med en invigning av det nya dragsplåstret då, menar Ulf Mattsson.

– Visionen är att vi ska lära oss mer om den tiden som har haft stor betydelse för vårt område, men också öppna upp det för besökare. Det är en unik och spännande plats och jag tror att vi kan nå en stark utveckling i besökarantal.

Avtalsförslaget ska upp för att klubbas av Kommunstyrelsen i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.