Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkare Susanne Hejnebos med bekymrade kollegor, larmar om att strokevården på sjukhuset i Halmstad är på väg att kollapsa. I klippet hör du varför de anser det. Foto: Peter Osterberger/SVT

Läkarna: Strokevården i Halland håller på att kollapsa

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stora bemanningsproblem på grund av dålig arbetsmiljö och personalflykt på neurologen på sjukhuset i Halmstad. Det larmar läkarna på neurologens vårdavdelningen 52 om i ett brev till sjukhusledningen och regionpolitikerna.

Vi står på randen till en total kollaps av den neurologiska slutenvården på Hallands sjukhus Halmstad, skriver sju läkare.

– Vi befarar att vi inte kommer att ha några vårdplatser i sommar eller i höst, säger överläkare Susanne Hejnebo till SVT.

Hör överläkare Susanne Hejnebos oro i klippet.

Även andra patientgrupper riskerar att få en försämrad vård. på grund av detta. Patienter med hjärntumör, epilepsi, multipel scelros, myastenia gravis och Guillain-Barrés sjukdom, tillstånd där det finns risk för snabb försämring och om den inte uppmärksammas i tid, kan det leda till döden, skriver läkarna.

”Ledningen förstår inte allvaret”

Enligt läkarna har verksamheten på neurologen gradvis vittrat sönder under flera år och de menar att situationen nu är ohållbar men att ledningen inte verkar förstå hur allvarlig situationen är.

Kräver drastiska åtgärder

Läkarna anser att det behövs drastiska åtgärder. Högre löner och kortare arbetstider för sjuksköterskor och undersköterskor på avdelning 52, neurologen, men även att man stärker utbildningsinsatserna för personalen.

Efter läkarnas larm om personalflykt så svarar nu områdeschef Ulrika Christensen på kritiken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter läkarnas larm om personalflykt från neurologen vid Hallands sjukhus så svarar områdeschef Ulrika Christensen på kritiken. Foto: Region Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.