• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lantbrukaren Kennet Bengtsson i Laholm. Foto: Kristian Åkergren

Långa slaktköer pressar lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Det råder lång väntan på att få sin nötkreatur skickad till slakt – något som sätter press på vissa köttproducenter i landet.

Trots att många slakterier ligger utanför länsgränserna drabbas även lantbrukare i Halland av väntetiderna.

Kennet Bengtsson har jobbat på en gård i Skogaby i norra Laholm sedan mitten på 80-talet. Tillsammans med sin pappa föder han upp tjurar. Sammanlagt har de en besättning på 400 djur.

Nyligen skulle ett 40-tal av dessa skickas på slakt, men på grund av de långa väntetiderna hamnade han på efterkälken.  

– De har ökat efter hand. Det har blivit en helt ny situation, som vi inte är vana vid, säger han.

Får vänta ett halvår

Nyligen kom han dock ikapp, men menar att det är en märkbar skillnad. Tidigare kunde slaktbilen dyka upp inom loppet av några veckor efter det att lantbrukarna gjort en anmälan. Nu får de som vill slakta sina djur vänta ända fram till september. 

– Man måste ha kontakt med sin uppköpare för att veta att köerna blir längre. Vi hade inte haft det på ett tag, så tiden sprang iväg, säger Kennet Bengtsson.

Flera orsaker

Det här innebär att lantbrukarna tvingas planera sin slakt tidigare. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund är orsaken brist på foder till följd av sommarens dåliga väder. Att kalvbesättningarna ökat och att slakterierna inte vill släppa ut för mycket kött på markanden anges också som troliga förklaringar. Anders Richardsson, som är ordförande för LRF i Halland, ser väntetiderna som otillfredsställande.

– Hack i kedjan i leveransen är utmanande för de som är berörda. De som har fast kontakt med sitt slakteri har vanligtvis en leveransplan. Vissa klarar inte av den och det blir förskjutningar. Om man behöver slakta djur i dag, och inte har någon kontakt, är det lång väntan, säger Anders Richardsson, säger han.

Fulla stallar

Konsekvenserna för de lantbrukare som inte planerar sin slakt kan bli riktigt tuffa.

– För det första blir det fulla stallar. Det trycks på med nya kalvar samtidigt som man inte blir av med tjurarna i andra änden. Då blir det svårt att hålla det lagliga djurantalet. Sen blir det ingen inkomst för oss heller, säger Kennet Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.