– Just i dag (tisdag) har det varit tyst. Vi undrar var tusan den har tagit vägen. Det kan vara så att den slagit ett byte och uppehåller sig någonstans, säger Martin Broberg till SVT Nyheter Halland.
Korsade gränsen
De första observationerna av vargen gjordes i Jönköpings län när den rörde sig i riktning mot länsgränsen. Den 8 och 9 juli gjordes de första halländska observationerna, då strax utanför Landeryd. Därefter har vargen setts ytterligare tre gånger, senast i Åledstrakten den 13 juli. Den har alltså rört sig söderut. Dess egenskaper som ålder och kön är än så länge okända, men Martin Broberg har en teori.
– Troligtvis är det en könsmogen hane som blivit ivägkörd av sin familjegrupp och gett sig ut på en lång vandring för att hitta en hona. Det är honorna som bildar revir, förklarar han.
Problemet är att vargen i så fall kommer behöva leta väldigt länge. I Södra Sverige finns nämligen inga sådana.
– Den närmsta finns i Östergötland. Så han är på väg åt fel håll, säger Martin Broberg.
Lever farligt
Han tillägger att man lyckats samla in avföring från vargen som nu skickats till Västmanland för DNA-analys. Provet kommer ge intressant information, däribland vilket revir individen härstammar ifrån och om den är genetiskt viktig.
– Länsstyrelsen är inte ute och aktivt letar efter vargen. Men vi vill gärna ha in observationer från allmänheten. Ser man den får man gärna filma. Men visa samtidigt djuret respekt. Börjar den komma för nära ens tamdjur får man försöka skrämma bort den, säger Martin Broberg.
Vargen lever farligt, särskilt när den rör sig i tätbebodda områden. Det finns tidigare rapporter om vargar som blivit påkörda, exempelvis den varg som filmades vid världsarvet Grimeton i februari.