Anders Hübel har tre barn och är själv lärare. Han tycker läxor är nödvändiga. Foto: Privat/SVT

Läxfrågan väcker debatt

Uppdaterad
Publicerad

I SVT Nyheters omröstning tycker lika många att skolan ska vara läxfri som att eleverna ska få mer läxor. Flera hallänningar har också hört av sig med sina tankar kring läxor.

Åsikterna om en läxfri skola går isär. I SVT Nyheters omröstning på nätet tycker en tredjedel att skolan ska vara helt läxfri och en tredjedel tycker att eleverna ska få mer läxor. Var sjätte tycker att det är bra som det är. Hittills har nästan 8.000 personer röstat.

Efter SVT Nyheter Hallands inslag om huruvida skolan ska vara läxfri eller inte har många hallänningar hört av sig. En av dem är Lenita Strandberg som har tre barn.

Läxdebatten

– Hos oss har det alltid varit bråk och frustration med läxor. Jag tror vi driver våra barn för hårt. Låt de vara barn så länge som möjligt. Sedan är det en klassfråga också. Tänk på våra invandrade familjer till exempel. Bland dem finns många föräldrar som inte själva gått i skolan, de kan inte alltid hjälpa sina barn på samma sätt. Skolan ska ju vara jämlik, säger Lenita Strandberg.

Kritisk mot lärarkåren

En annan som hört av sig är Bergfast Ivarsson. Han har åtta barn varav fem i skolan. Han är kritisk mot lärarkåren och i ett mejl till SVT Nyheter Halland skriver han:

”Det är med förskräckelse och djupaste oro jag bara kan se den förslappning och utbredda kravlöshet inom skolan och vårt samhälle, även lärarkåren. De allt sämre studieresultaten beror på dålig pedagogik och en kravlös skola utan studiero. Undervisningen är idag ofta rörig och utan struktur. Läxor och en strukturerad undervisning är bra för studieresultaten! Eleverna är inte dummare i dag än för tjugo år sedan. Tyvärr gäller detsamma kanske inte för lärarkåren... ”

Läxor nödvändiga för att hinna med

Anders Hübel har tre barn och är själv lärare. Han tycker att läxorna är nödvändiga för att hinna med och han tycker att vi borde ställas oss frågan vilken skola vi vill ha.

– Ska skolan vara till för att hålla ungdomarna på plats eller ska vi producera kunniga människor som kan ta kloka beslut och utföra rätt uppgifter? Den enskilde eleven ska ju kunna förverkliga sig själv med det handlar ju också om att skapa samhällsmedborgare, säger Anders Hübel.

 På SVT Nyheter Hallands facebookssida skriver han:

”Frågan vi måste ställa oss är vilken typ av läxor vi ger. Bra kvalitativa läxor med ett syfte att eleverna antingen ska förbereda sig för en genomgång eller läxor där elever stegvis ska komma fram till ökad kunskap kan aldrig vara fel…”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läxdebatten

Mer i ämnet