• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Det är beklagligt, vi kan inte göra mycket mer åt det nu, säger Jan Sjöstedt förbundsdirektör vid Räddningstjänsten Väst. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Ledningen stoppar utbildning till brandmännen – åker på självmordslarm utan komplett kompetens

Uppdaterad
Publicerad

I fem års tid har brandmännen i Varberg efterfrågat utbildning i hantering av självmordslarm. Ledningen säger nej när de själva kommer med utbildningsförlag. Enligt förbundsdirektör Jan Sjöstedt är det polisen som dröjer med utbildning.

Efter att brandmännen väntat i flera år på en utbildning uppifrån, valde de att själva försöka driva frågan. Men deras utbildningförslag har ledningen sagt nej till.

Förbundsdirektör Jan Sjöstedt menar att det är polisen som dröjt med utbildningen i samtalsteknik och bemötande av självmordsbenägna personer.

Varför bröt man inte tidigare med polisen?

– Det beror på att vi gemensamt har haft en uppfattning från polisen och oss att det här ska lösa sig, säger Jan Sjöstedt, förbundsdirektör vid Räddningstjänsten Väst.

Men det har gått åtta år?

– Det är beklagligt, vi kan inte göra mycket mer åt det nu, utan nu tittar vi framåt och ser till att de får det här, säger han.

Trots att brandmännen försökt driva frågan i fem års tid, får de fortsätta höra att det är polisen som dröjer och att deras egna utbildningsförlag inte blir av.

Jan Sjöstedt menar att ledningen fört en dialog med Mats Palmgren, chef för polisområde Halland, om en utbildning, men enligt Mats har det handlat om ett informationsutbyte som diskuterats i drygt ett år, inte fem.

Till dig som har självmordstankar eller är anhörig

Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym när du ringer. Även du som är anhörig kan ringa.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Jourhavande medmänniska telefon 08-702 16 80

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande präst nås via 112.

SPES-Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd – för dig som är anhörig tel 020- 18 18 00

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Det finns också exempelvis chatjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.