Leninpriset på 100.000 kronor går i år till skådespelaren Sven Wolter. Motiveringen är bland annat: ”Hans liv har varit fyllt av kulturkamp mot kapitalismens hisnande barbari” och ”… i Robin Hoods och Lenins anda har ständigt höjt sin omisskännliga röst mot klassamhällets orättvisor”.
Priset har instiftats och utdelats av Varbergsprofilen Lars Diding. Samtidigt med Leninpriset delas Robespierrepriset på 10.000 kronor ut.
Ovanligt pris
Sven Wollter ser väldigt speciellt på utmärkelsen.
– Det känns gott. Vi brukar inte få så många priser snarare motsatsen. Jag har ju fått stipendier och guldbaggar men aldrig ett sådant hederspris, säger Sven Wollter och börjar prata om sin starka koppling till Halland.
– Min pappa kommer ifrån Getinge och jag gjorde lumpen som skyttesoldat, 1955 i Halmstad. Vi hade en viss kapten Bildt som befäl. Det var 15 månaders helvete på jorden, säger Sven Wollter och skrattar.
Robespierrepriset 2018 går till serietecknaren Henrik Bromander eftersom hans litteratur ”dissekerat manlighetens mörkare sidor och ger ett mångbottnat osympatiskt porträtt åt kroppsbyggare, nättroll och kulturmän…”.
Tackat nej till priset
Men priset är inte okontroversiellt, utan brukar årligen väcka kritik. Bland annat kopplingen till Lenin har lett till att tidigare mottagare valt att inte ta emot priserna, däribland systrarna Märak som tackade nej till Robespierrepriset 2016.
Författaren Susanna Alakoski tackade nej till Leninpriset 2013.
Leninpriset har tidigare år bland annat delats ut till Roy Andersson, Jan Guillou och Mikael Wiehe. Robespierrepristagare har tidigare varit Kajsa Ekis Ekman, Jenny Wrangborg och Martin Schibbye.
Priset delas ut på Varbergs teater den 21 april.