Här följer två recept som Lisa Lemke rekommenderar.
Hummus
Jag älskar hummus och har det nästan till allt från frukostmackan till mellanmålsdipp! Ja, hummus passar till nästan vad som helst om du frågar mig. Traditionellt sett görs den på kokta kikärtor men alla kokta baljväxter går bra, och jag slår gärna ett slag för halländska gröna linser och svenska kokta gula ärtor!
4 portioner
10 minuter
250 g kokta linser
1–2 stora vitlöksklyftor
1½ msk citronsaft
1 msk malen spiskummin
2 msk ljus tahini (skaka burken innan)
Salt 1–2 dl finhackad bladpersilja
Ca 1½ dl olivolja
Mixa samman alla ingredienser förutom olivolja till en helt slät massa. Tillsätt hälften av olivoljan och mixa till en slät kräm. Avsluta med att mixa ner den sista mängden olivolja och smaka av med salt. Låt gärna stå cirka 30 minuter före servering om du hinner. Hummusen kan förvaras i kylskåp ett par dagar.
Linssoppa med grillad kyckling
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 urkärnad chili
matolja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk strösocker
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
1 liter hönsbuljong
2 1⁄2 dl röda linser
salt och svartpeppar
ev. färskpressad limesaft
Till servering:
Köttet från ¼ grillad kyckling
1-2 mjuka avokado
125 g mozzarella
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka även chilin.
2. Fräs lök, vitlök och chili i olja i en kastrull tills löken är mjuk. Tillsätt kryddor samt socker och låt detta fräsa med en kort stund. Öka värmen, häll ner de krossade tomaterna och fräs i ytterligare några minuter. Rör ner hönsbuljongen, koka upp och låt koka på hög värme och utan lock i cirka 5 minuter. Tillsätt linserna, rör om och sänk värmen. Låt puttra i cirka 15 minuter, eller tills linserna är mjuka. Rör om då och då under tiden. Tillsätt eventuellt mer buljong om soppan kokar ihop för mycket (det beror lite på hur vid kastrull du använder).
3. Smaka av soppan med salt, peppar och eventuellt limesaft. Servera soppan toppad med kycklingkött samt avokado och mozzarella i bitar.