Annika Unt Widell från Skolmatens vänner tycker inte att Foodtruck är en bra lösning för eleverna på Furulundsskolan. Foto: SVT/Privat

Skolmat från foodtruck kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Nu väcks kritiska röster mot Furlundsskolans beslut att servera skolmat från en foodtruck i höst. Organisationen Skolmatens vänner ställer sig frågande till hur man kan dra igång skolverksamheten utan en ordentlig matsal.

Igår berättade SVT Nyheter Halland om att eleverna på Furulundsskolan i Halmstad kommer få sin skollunch från en foodtruck ute på skolgården i höst. Orsaken är brist på lokaler och matsal. Nu reagerar organisationen Skolmatens vänner och menar att initiativet bryter mot livsmedelverkets rekommendationer kring skolservering.

– Jag ställer mig frågande till hur man ens kan starta skolverksamheten utan att ha någon plats för skolmåltiden. Man borde ta frågan om skollunch på allvar. Det är minst lika viktigt som att exempelvis en mattelektion fungerar, säger Annika Unt Widell som är dietist och driver Skolmatens Vänner.

”Kan omöjligt tillgodose elevernas behov”

Hon menar att skollunchen utgör ett viktigt avbrott mitt på skoldagen. Att det inte bara är ett tillfälle för energiintag, utan även en möjlighet för eleverna att diskutera annat än undervisningen. Att behöva stå upp utomhus och äta är inte en god miljö säger hon.

– Det som är tråkigt är att man från skolans sida inte utgått från elevernas behov. En skollunch bör ätas i lugn och ro och är viktig för både hälsa, energi och det sociala.

När det gäller maten kan en foodtruck omöjligen tillgodose elevernas behov menar Annika Unt Widell. Dels för att det finns för få alternativ att välja mellan, men också för att maten inte kan delas upp så som den kan på en tallrik.

– Elever behöver en hel skolmåltid med stort utbud. Om det inte finns så ökar risken för att barnen inte äter när de inte tycker om maten, och då går hungriga resten av dagen. Dessutom är det svårt med sådan här typ av mat eftersom det blir svårare att peta bort det man inte gillar.

Förstår kritiken

Maten beställs av ett cateringföretag och kommer serveras från en gammal amerikansk budbil från 1941. Daniel Petterson är köksmästare på företaget och har varit kock i 16 år. Han förstår kritiken kring att eleverna tvingas äta utomhus, men tror att matupplevelsen kommer kompensera för det.

– Vi kommer vara flexibla och anpassa oss efter tidens gång. Vi siktar på att höja nivån på maten och tror att eleverna kommer att tycka det är gott. Över tid kommer vi variera maten genom att ha olika temaveckor.

De kommer servera vegetariska och glutenfria alternativ för de elever som efterfrågar det. Men i övrigt är det en och samma rätt som gäller. Dock är inget skrivet i sten menar han.

– Det skulle kanske vara bra med fler alternativ för eleverna. Det är inget vi har tänkt på. Salladsbuffé kommer bli svårt. Men om vi märker att det behövs fler rätter så är vi öppna för det, säger Daniel Petterson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.