Person står framför traktor med tank och landskap i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet vad Heléne Gunnarson ordförande för LRF Halland anser om stängningen av Distriktsveterinärerna i Halmstad och Torup. Foto: Johanna Heed

LRF kritiskt till stängningen av Distriktsveterinärerna i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Idag har Distriktsveterinärerna tre kliniker i Halland, men från och med första september stängs verksamheterna i Halmstad och Torup. Ett beslut av Jordbruksverket som LRF Halland starkt ifrågasätter och pekar på att länet är ett av de djurtätaste i landet.

– Vi pratar om beredskap och livsmedelsproduktion och då måste vi ha tillgång till veterinär när något djur blir sjukt, säger Heléne Gunnarson ordförande för LRF Halland som kommer att kontakta Jordbruksverket i frågan.

Enligt Jordbruksverket, som de statliga Distriktsveterinärerna är en del av, är bakgrunden att verksamheten i stort gått med en ekonomisk förlust under tre år och att man därför har behövt se över verksamheterna.

Halmstad, Falkenberg, Laholm och delar av Hylte kommun ingår i området som den aktuella kliniken, med sex veterinärer, idag täcker.

Fick ingen förvarning

Distriktsveterinärerna i Halmstad vill inte vara med i en bandad intervju om beslutet, men säger att stängningen kom utan förvarning till dem. På sin Facebook-sida skriver de:

”Det är ett tufft besked för hela personalgruppen och vi håller fortfarande på att landa i det. Fram till 1 september kommer vi göra vårt yttersta för fortsatt att ta hand om akut sjuka djur dygnet runt, men kan eventuellt behöva minska delar av vår verksamheten innan det.”

Kräver svar av landsbygdsministern

Den halländske riksdagsledamoten Christofer Bergenblock (C) har skickat in en fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) om vad regeringen planerar att göra för att tillgången på veterinärer inte försämras av Jordbruksverkets beslut.

DETTA ÄR DISTRIKTSVETERINÄRERNA

Distriktsveterinärerna finns för att alla djur ska kunna få sjukvård dygnet runt. De hindrar spridning av smittsamma sjukdomar och jobbar för ett gott djurskydd.

Distriktsveterinärernas främsta uppdrag är att i första hand bedriva sjukvård samt hålla jour för lantbrukets djur.

Distriktsveterinärerna är en del av totalförsvaret.

Med sin omfattande ambulanta verksamhet och cirka 240 specialutrustade fordon utför de årligen omkring 300 000 veterinärbesök.

Med cirka 700 medarbetare är Distriktsveterinärerna Sveriges tredje största veterinära aktör.

Distriktsveterinärerna finansieras med djurägaravgifter och med statliga anslag.

Källa Distriktsveterinärerna.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.