En man med en tshirt med texten ”läkare”, han sitter framför en dator med bilder på hudcancer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Karlsson Thelm, hudläkare på Varbergs sjukhus, om varför västkusten och Skåne är så drabbat av hudcancer. Foto: SVT

Antalet fall av hudcancer har tredubblats på 20 år i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av 2000-talet har antalet fall av malignt melanom, den vanligaste sortens hudcancer, tredubblats i Halland. Inom de närmaste tio åren förväntar sig regionen en fördubbling av dagens antal fall, enligt en rapport från Regionalt cancercentrum syd.

Malignt melanom kan bli lika vanligt som bröstcancer och prostatacancer, som är de vanligaste cancerformerna i dag.

I klippet förklarar Magnus Karlsson Thelm, hudläkare på Varbergs sjukhus, varför västkusten och Skåne är så drabbat. Han visar också hur hudcancer kan se ut på huden.

Melanom ökar bland medelålders

Det är den totala mängden UV-strålning i livet som ökar risken för melanom, och om man har bränt sig många gånger och har solat solarium. De flesta som drabbas är över 60 år, en ökning sker i åldrarna 40-59 år. Melanom är sällsynt hos barn.

Det är viktigt att kolla sin hud regelbundet, titta efter ny eller gammal hudförändring som växer, ändrar form eller är tvåfärgad. Be en närstående titta där du inte själv kan se, på ryggen och huvudet.

Idag botas nästan alla melanom, som upptäcks tidigt. Har det gått lång tid finns en spridningsrisk. Varje år dör ungefär 500 personer i Sverige på grund av melanom.

Så minskar du risken för malignt melanom

  • Undvik solen mitt på dagen (kl 11-15 är UV-strålningen som starkast vår och sommar).
  • Var extra försiktig utomlands, där solen är starkare.
  • Skydda huden med kläder, hatt och solglasögon. Solskyddsmedel är komplement och rekommenderas inte som enda solskyddsmetod.
  • Skydda barnen och var en god förebild. Barn under ett år bör inte vistas i direkt solljus.
  • Sola inte solarium.
  • På minsoltid.se (Strålsäkerhetsmyndigheten) kan man se ungefär hur länge man kan vara i solen utan att bränna sig.

Källa: Region Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.