Arkeolog visar fynd vid utgrävning vid Hagbards galge i Falkenberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De här är ungefär 3 000 år gamla” – se arkeolog Johanna Olsson berätta mer om de senaste fynden. Foto: Klara Misgeld/SVT

Människoben och keramik hittade vid Hagbards galge

Uppdaterad
Publicerad

Benrester och keramik, det är fynden vid den första utgrävningen vid Hagbards galge, de stora resta stenblocken i Asige utanför Falkenberg. Fynden stärker bilden av ett monument från bronsåldern och är en första upptäckt mot att förstå mer om platsens betydelse.

Hagbards galge har tidigare legat i ”forskningsskugga” enligt Peter Skoglund, professor i arkeologi vid Linnéuniversitetet.

– Platsens betydelse är det ingen som gått till botten med. Vi är flera forskare som nu kommit samman för att lösa den här gåtan.

Starta klippet för att se fynden och höra forskarnas teorier kring platsen.

Flera obesvarade frågor

Projektet är ett samarbete mellan flera universitet och Kulturmiljö Halland. Under sommaren har platsen först undersökts med georadar för att skapa en bild av strukturerna under marken, innan utgrävningarna nu gjorts.

Det finns flera obesvarade frågor att för forskarna att gå vidare med, bland annat om det finns något samband med fornborgen i närheten och var stenblocken kommer ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.