Nyligen publicerade tidsskriften Aktuell Hållbarhet en miljöranking av svenska kommuner. Placeringarna baseras på egna enkätsvar från kommunerna tillsammans med data från offentliga källor som Boverket och Svenskt vatten. Trots att Halland som län hamnade på en andraplacering tycker Marie Matsson att de halländska kommunerna och regionen kan göra mer.
– Den offentliga sektorn är väldigt stor och står för väldigt mycket transporter. Det är klart att de kan gå i framkant när det gäller upphandlingar, hur man planerar sin verksamhet och samordnar sin varudistribution, säger hon.
Regionen borde ställa krav
Ett område där kommunernas beslut kan göra klimatskillnad är i upphandlingar. Just nu pågår upphandlingar av kollektivtrafiken i Halland och där saknar miljöforskaren en mer offensiv kravställning från regionens sida.
– Givetvis ska man ställa krav att man ska ha fossilfria bränslen i kollektivtrafiken, men också se över och definiera tydligare inom vilka olika transportslag man vill ha olika bränslen, säger Marie Mattsson.
”Klimatet är vår ödesfråga”
Engagemanget för klimat- och miljöfrågor är stort inför EU-valet, som hålls om en knapp månad. För Marie Mattsson råder ingen tvekan om vilken fråga som är viktigast i valet.
– Klimatet är den absolut viktigaste frågan, det är vår ödesfråga. Det kan verkligen göra skillnad vilken klimatpolitik som förs i EU.
Så gick det för halländska kommunerna i miljörankingen
Siffran efter kommunnamnet är den placering som kommunen hamnade på bland de 290 svenska kommunerna.
Varberg, 25
Laholm, 41
Halmstad, 55
Kungsbacka, 77
Falkenberg, 122
Hylte, 148