Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Mycket höga halter av PFAS i vattnet i Halmstad kommun

Uppdaterad
Publicerad

Mycket höga halter av PFAS har uppmätts i och intill Kistinge industriområde i Halmstad kommun. Det kommunala dricksvattnet ska vara opåverkat men kommunen avråder från att dricka vatten ur enskilda brunnar i det närliggande samhället Trönninge.

En miljöteknisk undersökning visar att PFAS-halter upp till 20 000 nanogram per liter har hittats i grundvattnet i och intill Kistinge industriområde. Värdet är betydligt högre än riktvärdet som ligger på 90 nanogram per liter vatten.

– Vi pratar om mycket höga halter så det är allvarligt. Det är så höga halter att det kan få konsekvenser både på människors hälsa och på miljön, säger Per Leander, enhetschef för Miljövårdsenheten på Länsstyrelsen.

Enligt Länsstyrelsen kan det finnas enskilda brunnar norr och väster om Trönninge kyrka som innehåller PFAS-ämnen som överstiger gränsvärdet. Därför rekommenderar inte Halmstad kommun att dricka eller vattna djur från enskilda brunnar i det begränsade området i Trönninge förrän prover har tagits.

Proverna visar att det förekommer mycket höga halter av PFAS i både Kistingebäcken och i Trönningeån. Därför avråder kommun från att använda vattnet från ån och bäcken samt att äta fångad fiska inom det markerade området på kartan.

Hur har detta kunnat ske?

– Vi har inte koll på källan eller källorna. Vi har flera industrier som driver verksamhet i detta området, och det är en sak som vi kommer gå vidare med. Vi kommer gå vidare i vår tillsyn, säger Per Leander.

Säkert att dricka kommunalt vatten

Att dricka det kommunala vattnet i området ska vara helt säkert enligt Länsstyrelsen. Det konstaterades efter att nytagna prover visat att dricksvattnet i det intillliggande samhället Trönninge inte ska ha påverkats av PFAS-ämnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.