• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Till vänster ett av guldkornen att besöka, Danska fall utanför Halmstad. Till höger Lisa Söderholm, kommunikatör på Visit Halland. Foto: SVT/pressbild

Nätguide ska få fler att hitta halländska guldkorn

Uppdaterad
Publicerad

För att turister och hallänningar ska upptäcka nya upplevelser i länet finns nu den digitala guiden A day in Halland. Bakom projektet står Visit Halland i samarbete med de halländska kommunerna.

Tanken är att användaren av tjänsten ska få tips på aktiviteter, besöksmål och evenemang inom områden som den själv är intresserad av.

– De halländska kommunerna hjälper oss välja ut vilka tips som ska vara med, och det bidrar till att guiden är full av små guldkorn och hemliga favoriter, säger Lisa Söderholm, kommunikatör på Visit Halland.

Tjänsten finns på en hemsida, varför finns det ingen app?

– Vi vill minska tröskeln för användare och göra det så enkelt så möjligt. Man behöver inte ladda ned något och det krävs ingen registrering, säger Lisa Söderholm.

”Lätt att bli hemmablind”

Redan förra året fanns en prototyp av tjänsten.

– Men då testade vi den främst mot norrmän och danskar som befann sig i Halland. Nu har vi släppt den för bred publik, säger Lisa Söderholm.

Förbättringar har gjorts till den här sommaren, bland annat kring vägbeskrivningar.

Men framförallt finns det betydligt fler tips att ta del av och guiden kan ge förslag på besöksmål utifrån var användaren befinner sig. Lisa Söderholm tror att hallänningar kommer ha väl så god nytta av tjänsten som turister utifrån.

– Det är lätt att bli hemmablind och den största vinsten för exempelvis en Halmstadbo tror jag är att man får bättre koll på vad som finns i Falkenberg eller i Laholm. Där finns så mycket man inte tänker på eller inte vet om, säger Lisa Söderholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.