Lars Nilsson, butiksägare i Halmstad centrum, tror att vi kommer se en förändring av butiker i centrum. Foto: SVT

Näthandeln hotar citybutikerna

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler julklappar handlas över internet. Nu oroas centrala butiksägare över att drabbas hårt i framtiden.

– I år har det känts av hos handlarna på riktigt, säger Lars Nilsson, butiksägare i Halmstad centrum.

Näthandeln är ett betydligt större hot, än externa köpcentrum som Eurostop och Flygstaden, mot framtidens julhandeln i stadskärnan. Det säger butiksägare i Halmstad.

– Börjar man inte inse vad det innebär att handla på nätet för centrumhandeln då kommer vi se en förändring av butiker i centrum över tid, säger Lars Nilsson, butiksägare i Halmstad centrum.

Är det här året när näthandeln har slagit igenom på allvar?

– Jag tycker det. Den har funnits där tidigare, men man har inte riktigt sett den som ett hot. I år har det känts av hos handlarna på riktigt.

I flera halländska städer finns köpcentrum utanför city som drar mycket folk. I Falkenberg slår Ge-Kås rekord på rekord. I Halmstad planerar Eurostop för en utbyggnad som ska ge plats med tre gånger så många butiker. Men detta är på sikt ett mindre hot än näthandeln, tror handlare som Lars Nilsson.

Viktigt med service

Sanna Westerberg, projektledare i köpmannaföreningen Halmstad city, bedömer att julhandeln i Halmstads innerstad har varit relativt god i år. Men att näthandeln på sikt kan vara ett hot håller hon med om.

– Men jag tror vi ska kunna jobba runt det problemet så att det inte blir ett problem. Vi tror att det är viktigt att ha en bra service i butikerna och ge kunden det lilla extra jämfört med webbutikerna. Sedan försöker vi jobba med evenemang som kan stärka cityhandeln, säger Sanna Westerberg.

Hon tror också att ett vapen i kampen är att innerstadsbutikerna själva startar webbhandel.

– Det finns ett begrepp som heter click and collect som handlar om att sitta framför datorn och sedan hämta i butiken. Det tror jag är något som ligger i tiden och något vi måste jobba mer med. Så att folk kan sitta framför datorn och sedan hämta det här inne i city.

”Man skäms lite”

Halmstadbon Sofia som vi träffar ute på stan i mellandagsrusningen berättar att hon har handlat julklappar både på nätet och i Halmstad centrum i år.

– Det är egentligen bättre att handla i stan för då kan man prova och känna och klämma lite. Sedan är det smidigt att sitta hemma och handla kläder via tryckknappningar, säger hon.

Tänker du på hur det går för centrum när du handlar på nätet?

– Ja, man skäms lite. Man vill gynna butikerna i sin stad.

Var fjärde julklapp handlas på nätet

* Redan i slutet av november lade Handels utredningsinstitut (HUI) fram en prognos som beräknade att årets julhandel slår rekord och ökar med fem procent gentemot fjolåret. Faktiska siffror på hur det det blev kommer dock först en bit in på det nya året.

* Då får vi också veta hur mycket e-handeln ökade i årets julhandel.

* Under årets tre första kvartal har e-handeln i Sverige totalt ökat med 19 procent, enligt HUI.

* Inom handeln sägs det allmänt att var fjärde julklapp är köpt på nätet.

– Inom segmentet hemelektronik står e-handeln under de årets första tre kvartal för 23 procent, så det är nästan en fjärdedel, säger Rickard Johansson, konsult på Handelns utredningsinstitut.

* Förra året gjordes sex procent av all handel i Sverige på nätet. Men då är alla typer av varor inräknade – även dagligvaror där näthandeln bara ligger på en procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.