En parad av fordon i en hamn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om vi idag är den största skogshamnen i Sverige, då ska vi bli den modernaste i Europa”, säger Carl-Henrik Hägg, vd för Hallands Hamnar. Starta klippet för att se bilderna från paraden av maskiner under invigningen. Foto: Ella Persson/SVT

Nu invigs nya Farehamnen i Varberg – ska minska utsläppen från skogsindustri

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års planering invigdes den nya Farehamnen i Varberg. Prislappen landar på drygt en halv miljard kronor och ambitionen är att bli Europas modernaste skogshamn. Här berättar Hallands hamns vd hur det ska gå till.

Bygget av Farehamnen påbörjades under hösten 2021 och är en del av projektet som omfattar området Västerport och Varbergstunneln.

Enligt Carl-Henrik Hägg, vd för Hallands Hamnar, är de Sveriges största hamn för export av sågade trävaror. Och hamnen kommer öka möjligheten för mer klimatsmarta transporter för skogsindustrin, enligt Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna.

– De satsningarna som görs här idag kommer möjliggöra för att vi ska kunna minska våra utsläpp inom skogsnäringen, säger Viveka Beckeman.

Starta klippet för att se bilderna från maskinparaden under invigningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.