Nu ska fastans slut firas – med Eid al-fitr

Publicerad

Idag firas slutet av fastan med den muslimska högtiden Eid al-fitr. Asha Tajedin och hennes son Aimen Mahmoud kom från Eritrea för två år sedan och städar inför festen på ett sovande flyktingboende i Halmstad.

– Det ska bli kul att träffa kompisar och gå på fest, och att äta baklava, säger Aimen Mahmoud.

I en månad pågår fastan och för många muslimer som väntar på asylbesked har tiden gått långsamt. Trots att det bor cirka 300 personer här så är det tyst och tomt på asylboendet i Arena hotel utanför centrala Halmstad eftersom många ligger och sover för att få tiden att gå.

– Det kan vara tufft, men den här månaden är väldigt viktig i tron då vi ber om förlåtelse från gud, säger Aimen Mahmoud.

– Det bästa är att vi systrar och bröder får träffa varandra. Alla muslimer ska vara glada och dela med sig så att fattiga som rika kan vara tillsammans, säger Asha Tajedin.

Hyrt Halmstad arena

Dagen börjar med ett finklätt besök till ett större bönemöte för att sedan åka till släkt och vänner med mat och presenter. I Halmstad får inte alla plats i moskén så då hyr dem, likt förra året, Halmstad arena.

– Vi kommer säkert vara över tusen personer, säger Ahmed Suleman som är imam i Halmstad moské och menar att tillkomsten av många syrier gör att man blir ännu fler än vanligt.

– Det är också lite som med kristendomen. Folk firar jul ändå fastän alla kanske inte är kristna. Så vi väntas bli en hel del.

Fakta: Eid al fitr

Eid al fitr är en högtid som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Högtiden kallas ofta för bara eid och pågår i tre till fyra dagar, där den första dagen är viktigast. Eid firas med presenter, godsaker och god mat. Ordet eid betyder lycka och festglädje och högtiden brukar firas också av muslimer som inte annars är aktivt troende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.