• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jessica Gunnarsson är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland och Cajza Eriksson är expert på invasiva arter. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Nu tas krafttag mot invasiva arten skunkkalla

Uppdaterad
Publicerad

Den gula skunkkallan växer i tiotusental längs flera vattendrag i södra Sverige. Den må vara vacker, men problemet är att den sedan 2016 räknas som invasiv art av EU. Länsstyrelser från sex län samarbetar nu för att komma fram till en strategi för hur växten ska utrotas från svenska marker.

– Det blir väldigt höga plantor framåt sensommaren och då är det inget annat som kan växa. Den växer snabbt och hindrar solljuset från att komma ner, så att inga andra arter kan växa, säger Jessica Gunnarsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Flera länsstyrelser har fått pengar motsvarande en heltidstjänst för att arbeta med invasiva arter. Det handlar då inte bara om gul skunkkalla utan även andra växter som jätteloka och jättebalsamin. 

Härnäst ska man söka pengar från EU på omkring 100 miljoner kronor för att kunna arbeta med det här några år.

Övriga länsstyrelserna som deltar i projektet är Västra Götaland, Kronoberg, Blekinge, Jönköping och Skåne.

I klippet hör du mer om projektet med den gula skunkkallan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.