Mjölkbonden Pär Eric Nilsson, som använder det nya verktyget Agrosfär för att mäta sitt klimatavtryck, står på knä bredvid en av sina kor och klappar den.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta videon för att se hur det nya verktyget påverkar produktionen av din mat. Foto: Aina Olsson/SVT

Nya verktyget gör halländska mjölkbonden Pär Eric mer klimatsmart

Publicerad

Genom att beräkna exakt hur mycket resurser som används på gården får nu mjölkbonden Pär Eric Nilsson kvitto på hur klimatsmart han är – för att säkra framtidens matproduktion.

I ett pilotprojekt satsar Varbergs Sparbank på att låta lantbrukare använda ett nytt klimatberäkningsverktyg, för att säkerställa en hållbar utveckling av jordbruket.

Tar tillvara data

Klimatberäkningsverktyget Agrosfär tar tillvara på data som gårdarna redan har. Det gör det enklare än det tidigare varit för bönderna att få insyn i sin resursförbrukning och klimatpåverkan.

Så kan klimatförändringarna påverka din mat

Verktyget hjälper både lantbrukarna och bankerna att se vilka investeringar de behöver göra för att säkra matproduktionen i klimatomställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så kan klimatförändringarna påverka din mat

Mer i ämnet