En grupp vänspliktiga i Försvarsmaktens blå träningskläder står på rad, som bevittnar en intensiv träning. Framför dem utför två personer en fysisk övning på gräset, medan en instruktör, klädd i en mörk jacka, övervakar och ger instruktioner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi förändrar strukturen på träningen” – se Jesper Lindberg på Försvarsmakten om varför man ser behovet av ett nytt träningsprogram för de värnpliktiga. Foto: SVT

Nytt träningsprogram för värnpliktiga testas i Halmstad: ”Vill få mer struktur”

Uppdaterad
Publicerad

Träningsprogrammet BRAK kan vara på väg bort. I Halmstad utforskas nu ett nytt träningsprogram för värnpliktiga, MFT, eller Militär fysisk träning. Går testet bra kan det obligatoriskt inom försvarsmakten i hela Sverige.

Innevarande värnpliktskull tränar redan flera gånger i veckan enligt den nya träningsmodellen som stegvis ska bygga upp rekryternas fysik.

– Vi ser att vissa inte har en aktiv fritid och kanske går 3 000-4 000 steg per dag, så kommer man hit och ska gå 15 000 steg per dag, det glappet måste vi överbygga, säger Jesper Lindberg, idrottskonsulent på Försvarsmakten.

Skillnaderna mellan den nya och gamla modellen är att man i större utsträckning använder sig av yttre belastning i form av vikter. Dessutom körs också mer tyngre träning på gym.

I klippet nedan: SVT:s reporter testar det nya träningsprogrammet.

SVTs reporter testar Försvarsmaktens nya träningsprogram MFT, Militär fysisk träning som just nu testas på Lv 6 i Halmstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu har jag nästan nått min maxgräns” Se SVT:s reporter ta sig an de värnpliktigas nya träningsprogram i klippet. Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.