Den planerade avecklingen av Ringhals 2 ska ske till årsskiftet. Året efter ska även Ringhals 1 stängas ner.
SOM-institutet gör varje en opinionsundersökning som bland annat handlar om folks inställning till olika energikällor.
Den visar att gruppen som växt de senaste tio åren är de som tycker att kärnkraften antingen ska avvecklas snarast eller fasas ut efterhand. Drygt hälften svarar ja på någon av de två kategorierna.
Det är däremot en sjunkande grupp som svarar att de vill att nuvarande reaktorer ska ersättas när de blir uttjänta eller att det ska byggas fler reaktorer i Sverige.
De energikällor som flest i undersökningen vill se mer av är solenergi.
3500 personer har tillfrågats i undersökningen.
De populäraste energikällorna
Enligt de tillfrågade i SOM-undersökningen:
1. Solenergi, 91 procent
2. Vindkraft, 85 procent
3. Vattenkraft, 84 procent
4. Biobränslen, 67 procent
5. Vågkraft, 60 procent
6. Kärnkraft, 41 procent
7. Fossil- och naturgas, 36 procent
8. Olja, 8 procent
9. Kol, 4 procent
(Siffran visar hur stor andel i undersökningen som svarat ”satsa mer” eller ”satsa ungefär som i dag” på frågan ”Vilka energikällor bör Sverige satsa på?”)
Källa: SOM-undersökningen 2018
Nedrustningen av Ringhals kärnkraftverk
Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, beslutade våren 2015 om förkortade drifttider för Ringhals 1 och 2. Ursprunglig plan var att driva anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026.
Men från och med årsskiftet 2019/2020 stängs reaktor Ringhals 2 (R2), och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift in på 2040-talet.
Sjunkande elpriser
Beslutet om att stänga R1 och R2 var affärsmässigt och berodde till stor del på att elpriserna var låga. Dessutom väntade stora investeringar i upprustning. Ringhals ägare gjorde en bedömning om att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem.
Näringsutskottet skulle den 28 maj ta ställning till ett betänkande från Liberalerna om att behålla R1 och R2 i drift. Detta bordlades dock till nästa möte.
Tre kärnkraftverk
Sverige har i dag tre kärnkraftverk med totalt åtta reaktorer i drift. Ringhals i Halland med fyra reaktorer, Forsmark i Uppland med tre reaktorer samt Oskarshamn i Småland med en reaktor. Ungefär 40 procent av elen som görs i Sverige kommer från kärnkraft, och cirka hälften av den produceras på Ringhals.
På Ringhals är 1313 personer anställda (2019-01-01), det gör kraftverket till en av Hallands största arbetsgivare.
Källor: Vattenfall, riksdagen.se