Michael Ahlberg står på Hallandspostens redaktion med kontorsmiljö i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chefredaktören Michael Ahlberg ser mycket allvarligt på händelsen där HBKs vaktbolag stoppade en journalists arbete – starta klippet för att höra varför. Foto: Aina Olsson/SVT.

Ordningsvakter tvingade journalist att radera foton – ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter matchen mellan HBK och Västerås på måndagskvällen filmade Hallandspostens reporter en diskussion som uppstod mellan supportrar och HBK:s lagkapten.

Vakterna ska då ha tagit tag i reportern och hotat med att tillkalla polis om han inte raderade det han hade filmat.

– Vi som journalister kan inte följa påhittade fotoförbud, säger Hallandspostens chefredaktör Michael Ahlberg, som ser mycket allvarligt på händelsen.

Reportern från Hallandsposten väntade på en intervju med lagkaptenen för HBK, Andreas Johansson, när han fick höra att Johansson inte kunde komma eftersom han diskuterade med supportrar på baksidan av arenan Örjans Vall. Reportern tog sig dit för att rapportera om händelsen.

Blev stoppad

När reportern fotade händelsen blev han först tillsagd av två ordningsvakter att gå där ifrån, vilket han då gjorde. När han sedan fotade från en annan vinkel kom ordningsvakterna fram igen och ska denna gång tagit tag i honom och hotat med att tillkalla polis om han inte raderade fotona och videorna.

Starta klippet ovan för att höra vad chefredaktören anser om händelsen.

Journalisten, som kände sig pressad av situationen och var stressad över en deadline att passa, valde att göra som vakterna sa och raderade bilderna.

– Det är helt oacceptabelt att vakter går till fysiskt angrepp och tar kontroll över vårt arbetsmaterial, säger Hallandspostens chefredaktör Michael Ahlberg.

Vakterna polisanmälda

Hallandsposten har polisanmält de två vakterna och ärendet utreds nu av polisens demokratienhet i Göteborg.

HBK:s ordförande Pelle Nilsson säger till SVT att han inte har tid för att ställa upp på en intervju, men säger i ett skriftligt svar att ”HBK välkomnar utredningen, men tycker att en dialog mellan parterna hade varit lämpligare än en anmälan”.

SVT har sökt vaktbolaget som inte vill svara på frågor innan polisens utredning är färdig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.